ifeelkid

From the blog

young_happy_people

Το Μυστικό που ξεκλειδώνει η γνώση των 6 Ανθρώπινων Αναγκών

Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε με λεπτομέρεια για κάθε μία από τις 6 Ανθρώπινες Ανάγκες. Ενδιαφέρουσα γνώση ίσως, όμως σε τι χρησιμεύει πρακτικά;

Κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε μοιάζει μοναδικός, με συμπεριφορές και προσωπικότητα που διαφέρει από τους υπόλοιπους. Ακόμη και τα παιδιά μας που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια πολλές φορές διαφέρουν τόσο μεταξύ τους που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να τα μεγαλώνουμε με τις ίδιες αρχές κι όμως να τραβάνε τελικά διαφορετικούς δρόμους.

Όλοι έχουμε τις ίδιες ακριβώς ανάγκες. Η διαφορετικότητά μας εμφανίζεται μόνο στους «τρόπους» που επιλέγουμε για να καλύψουμε ο καθένας τις ανάγκες αυτές αλλά και στις «ερμηνείες» που δίνει ο καθένας από εμάς στα γεγονότα. Όταν λοιπόν γνωρίζεις ποιες είναι οι κυρίαρχες 2 ανάγκες κάποιου και με ποιους τρόπους τις καλύπτει, μπορείς να καταλάβεις και το γιατί κάνει ότι κάνει. Επιτέλους, αυτό βγάζει νόημα!

Παραδείγματα

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει ως σημαντικότερες ανάγκες την Ασφάλεια και την Αγάπη, σημαίνει ότι για να σου δώσει Αγάπη πρέπει πρώτα να αισθάνεται Ασφαλής μαζί σου.

Αν οι 2 πρώτες του Ανάγκες είναι η Σημαντικότητα (νούμερο 1) και η Ασφάλεια (νούμερο 2), αυτό σημαίνει ότι για να αισθάνεται Ασφαλής μαζί σου, προϋπόθεση είναι να νιώθει καταρχήν Σημαντικός, Ξεχωριστός, Μοναδικός για εσένα.

Μην αναρωτιέστε πια πως θα αγαπηθείτε από τον σύντροφό σας. Αν ανακαλύψετε τις 2 κυρίαρχες ανάγκες του (που συνήθως η Αγάπη δεν είναι η πρώτη στους περισσότερους ανθρώπους) και τις ικανοποιήσετε με τρόπους ιδανικούς για εκείνον, στη συνέχεια θα απολαύσετε και την Αγάπη.

hugging family

Η μικρή «παγίδα» για εκείνους που έχουν σημειώσει ότι η Αγάπη είναι η πρώτη τους Ανάγκη

Πολλοί μπερδεύουν το τι θα ήθελαν ιδανικά στη ζωή τους με το τι πραγματικά έχουν ιεραρχικά ως πρώτη ανάγκη. Είναι απλό αν θέλετε να το ξεκαθαρίσετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε σημειώσει ότι πρώτη σας ανάγκη είναι η Αγάπη και μετά η Ασφάλεια, αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε αγάπη και δίνετε αγάπη ακόμα και σε εκείνους που σας κάνουν να νιώθετε διαρκώς Ανασφάλεια. Αναρωτηθείτε, είναι αλήθεια αυτό για εμένα; Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, τότε η Αγάπη δεν είναι η πρώτη σας ανάγκη, αλλά κάποια άλλη χρειάζεται πρώτα να ικανοποιηθεί για να μπορέσετε να αγαπήσετε.

Οι Ανθρώπινες Ανάγκες στις Συντροφικές Σχέσεις

Στις επιτυχημένες, μακροχρόνιες και ευτυχισμένες σχέσεις όλες οι Ανθρώπινες Ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό.

Όταν μπορείς να ικανοποιήσεις 2 από τις Ανάγκες του συντρόφου σου αυτό σημαίνει ότι έχετε επαφή, είστε συνδεδεμένοι. Όταν μπορείς να καλύψεις 4 από τις Ανάγκες του αυτό μεταφράζεται σε ένα γερό δέσιμο μεταξύ σας. Όταν καλύπτεις και τις 6 Ανάγκες του Συντρόφου σου όμως, η σχέση αυτή είναι αδύνατον να τελειώσει, θα είστε μαζί για μία ζωή με έναν τρόπο μαγικό.

Είναι φυσικό να θέλεις να καλύψεις τις ανάγκες του συντρόφου σου γιατί ξέρεις ότι είναι καλό για εκείνους, καλό για εσένα και καλό για τη σχέση σας. Αν αυτό που ονειρεύεστε είναι μια δυνατή, αγαπημένη και μακροχρόνια ευτυχισμένη σχέση χρειάζεται να μάθετε πώς να καλύπτετε και τις 6 Ανάγκες του συντρόφου σας. Ξεκινήστε με τις 2 κυρίαρχες και σταδιακά βρείτε τρόπους να καλύψετε και τις υπόλοιπες.

people_hugging_by_stivenravelo-d5hhnhc

Για να πιείτε νερό, καλό είναι να πάτε απευθείας στην πηγή

Μην προσπαθείτε να υποθέσετε τι είναι καλύτερο να κάνετε. Ρωτήστε ευθέως. Ρωτήστε τι χρειάζεται ο άλλος, ποιον τρόπο θα ήθελε να χρησιμοποιείτε (για να αισθάνεται Σημαντικός, Ασφαλής ή Αγαπημένος για παράδειγμα) και κάντε ακριβώς αυτό που σας λέει. Μην το κάνετε περισσότερο ούτε λιγότερο ούτε διαφορετικά από ότι σας πει. Κάντε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που σας προτείνει ο άλλος.

Η βασική «Αρχή» των Σχέσεων

Στις σχέσεις δεν μπαίνουμε για να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε. Στις σχέσεις μπαίνουμε για να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε. Εφόσον αυτή είναι η «Αρχή» των Σχέσεων, καλό είναι να δίνετε από την καρδιά σας και με χαρά αυτά που πραγματικά θέλει ο σύντροφός σας εάν θέλετε να πάρετε και να απολαύσετε την αληθινή αγάπη.  Και εξίσου σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσετε και εσείς τι θέλετε ακριβώς και να του το πείτε, να τον διευκολύνετε δηλαδή για να σας προσφέρει αυτό που θέλετε. Μην κρατάτε κρυφές αυτές τις πληροφορίες. Αν αισθάνεστε αγάπη όταν σας αγκαλιάζει τη στιγμή που κλαίτε, σας φωνάζει «αγάπη μου» και όχι «μωρό μου», ακούει προσεκτικά (χωρίς σχόλια ή υποδείξεις) όταν είστε φοβισμένη και στεναχωρημένη ή όταν βάζει στην άκρη αυτό το τσουλούφι που πέφτει στο μάτι σας, πείτε το ξεκάθαρα σε εκείνον για να το ξέρει. Δώστε του δηλαδή τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ και απολαύστε το αποτέλεσμα του να παίρνεις ακριβώς αυτό που θέλεις, όχι κάτι… κοντινό σε αυτό.

Καλή επιτυχία! Μπορείτε να το κάνετε όταν ξέρετε πως γίνεται.

 

ifeelkid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας