ifeelkid

From the blog

omilia_to_paidi_mou_de_milise_akoma

Τι είναι αυτό που μας κάνει να μιλάμε;

Πως μιλάμε;  Ρωτά η Άννα από Κηφισιά

 

Οι ήχοι παράγονται όταν ο αέρας πηγαίνει από τους πνεύμονες στο λάρυγγα. Εκεί βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Με τον αέρα που περνά, δονούνται-κουνιούνται σαν να λέμε- και παράγουν ήχους. Στο μεταξύ ο αέρας φτάνει στο στόμα, και εκεί συναντά τη γλώσσα και τα χείλη, η συνδυασμένη κίνηση των οποίων  παράγει τους ήχους των λέξεων!

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη φωνή του καθενός μας τόσο ξεχωριστή;

Πρώτα από όλα το φύλο. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερες φωνητικές χορδές και ως εκ τούτου πιο βαθιά φωνή από τη γυναικεία. Οι φωνητικές μας χορδές δονούνται κάθε φορά που βγαίνει από τους πνεύμονες αέρας για να μιλήσουμε

Αλλάζει η φωνή μας καθώς μεγαλώνουμε;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα έχετε παρατηρήσει ότι η φωνή μας αλλάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φωνητικές μας χορδές μακραίνουν και χοντραίνουν, με αποτέλεσμα η συχνότητα της φωνής μας να χαμηλώνει και ο τόνος της να γίνεται πιο βαθύς. Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τόσο πιο βαθία θα είναι η φωνή του άντρα όταν φτάσει στην ενηλικίωση. Ο λάρυγγας μεγαλώνει στις γυναίκες, στις οποίες όμως λείπει η έκρηξη τεστοστερόνης και επομένως ο τόνος της φωνής τους παραμένει ψηλός.

Κάτι άλλο που επηρεάζει προσωρινά τη φωνή μας είναι τα συναισθήματά μας. Όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι, οι μύες που στηρίζουν τον λάρυγγα συστέλλονται και η ένταση στις φωνητικές χορδές προκαλεί έναν φηλό και ασταθή τόνο. Με το πέρας των συναισθημάτων αυτών η φωνή μας επανέρχεται στα φυσιολογικά. Παρόλα αυτά στους ανθρώπους που είναι συνέχεια στρεσαρισμένοι, αυτός ο ψηλός τόνος τείνει να γίνεται μόνιμος.

yparxeilogos-1

Τι επηρεάζει το χρώμα της φωνής μας;

Ένα άλλο φαινόμενο που σχετίζεται με τη φωνή είναι όταν αυτή σε κάποιους ανθρώπους είναι ρινική. Με άλλα λόγια, φαίνεται σα να βγαίνει από τη μύτη. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους και σαν φαινόμενο έχει δύο κατηγορίες. Η μία περίπτωση, ο υπό-ρινικός λόγος είναι να μην περνάει αρκετός αέρας από τη μύτη μας την ώρα που που μιλάμε.

Το τελευταίο στάδιο κατά το οποίο η φωνή μας αλλοιώνεται είναι τα γηρατιά. Όταν περνάμε μια ζωή μιλώντας, οι φωνητικές χορδές χάνουν την ελαστικότητα και τη δύναμή τους και οι βλεννώδεις μεμβράνες μας λεπταίνουν και ξηραίνονται. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «πρεσβυφωνία» και εκδηλώνεται με ένα ελαφρύ τρέμουλο στη φωνή, μειωμένη αντοχή και χαμηλή ένταση. Οι φωνές των αντρών αποκτούν ψηλότερο τόνο και των γυναικών χαμηλότερο.

 

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας