ifeelkid

From the blog

toilpaper1

Ποιος ανακάλυψε το χαρτί τουαλέτας;

Ποιος ανακάλυψε το χαρτί τουαλέτας;

Joseph C. Gayetty, ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης, γεννημένος στη Μασαχουσέτη το 1827.

Θεωρήθηκε τεράστια ανακάλυψη στην εποχή του και μάλιστα χλευάστηκε από τον τύπο,  καθώς θεωρούνταν «πεταμένα λεφτά» αυτά που θα έδινε κάποιος για να αγοράσει χαρτί τουαλέττας!

Η «μεγαλύτερη ευλογία της εποχής», έλεγε η διαφήμιση, άφησε ωστόσο το κοινό εμβρόντητο. Η θριαμβευτική ανακοίνωση του Gayetty αποδεικνυόταν αρκετά προκλητική: μπορεί σήμερα το ρολό υγείας να θεωρείται απαραίτητη οικιακή άνεση, πίσω στα 1850 ωστόσο η ιδέα του να πετάξει κανείς τα λεφτά του για κάτι τέτοιο φάνταζε εξωφρενική!

Το αρχικό προϊόν περιέχει αλόη ως λιπαντικό και διατίθενται στο εμπόριο ως «φαρμακετικό χαρτί» που θεραπεύει τις αιμορροΐδες.

Τώρα θα μου πείτε, με τι σκουπίζονταν μέχρι τότε;

Με ότι έβρισκαν! Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν ειδικά χαρτιά τουαλέττας καθώς υπάρχουν αναφορές για τους φίλους μας του Κινέζους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το χρησιμοποιούσαν σε άλλη μορφή, κυρίως οι πλούσιοι και οι αυτοκράτορες. Στην Κίνα, γύρω στον 14 αιώνα χρησιμοποιούσαν αρωματισμένα και μαλακά χαρτιά.

Στη Δύση ήρθε πολύ αργότερα. Ως τότε βολεύονταν με φύλλα από δέντρα, με το μαλλί από τα πρόβατα, και με κάποια υφάσματα-όχι μιας χρήσης! Οι υπηρέτες ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, και διατηρούσαν καθαρά τα υφάσματα για την υγιεινή των αφεντικών τους.

Και τότε εμφανίστηκε ο Gayetty…

Δεν ξέρω εάν θεράπευε όντως τις αιμορροΐδες το συγκεκριμένο χαρτί, όμως σίγουρα ήταν απαλότερο και υγιεινότερο από ότι χρησιμοποιούσαν έως τότε. Ο κόσμος το δέχτηκε σιγά σιγά και άρχισε να δίνει χρήματα για να το προμηθευτεί.

Πολύ σύντομα τον μιμήθηκαν κι άλλοι, οι οποίοι εξέλιξαν το προϊόν έως τη σημερινή του μορφή.

 

images (1)

 

 

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

 

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας