ifeelkid

From the blog

Father-and-son.-002

Μπαμπά τι έχεις;

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο για κανέναν.

 

1.Μπαμπάς δεν σημαίνει σούπερμαν. Μην βάζεις συνεχώς τρικλοποδιές στον εαυτό σου κάνοντας μαύρες σκέψεις. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αισθάνεται μικρός και αδύναμος μπροστά στις νέες συνθήκες. Κανείς δεν γεννιέται μπαμπάς. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις όπως τα κατάφεραν αμέτρητοι μπαμπάδες πριν από εσένα.

2. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου.
Το να μιλάς με άλλους μπαμπάδες που βρέθηκαν πρόσφατα στη θέση σου, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος, ότι δεν έχεις μόνο εσύ το προνόμιο του να αγχώνεσαι, να πιέζεσαι, να στενοχωριέσαι. Μια συζήτηση με τον δικό σου πατέρα, έναν μεγαλύτερο θείο ή κάποιον κοντινό μπαμπά μεγαλύτερης ηλικίας που εμπιστεύεσαι επίσης θα βοηθούσε εξαιρετικά. Οι άνδρες που έχουν περάσει προ πολλού αυτό το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι εσύ τώρα, έχουν πάρει απόσταση από τα πράγματα και τα βλέπουν όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις, πράγμα που εσύ, εξ ορισμού δεν μπορείς να κάνεις.

fathers-day-ppt-background-5

3. Πάρε λίγες διακοπές από την πατρότητα. Βγες ένα βράδυ με φίλους, πήγαινε μια βόλτα, κάνε κάτι που σε ευχαριστεί π.χ. ασχολήσου μια φορά την εβδομάδα με το αγαπημένο σου σπορ. Μέσα στις ριζικές αλλαγές που σου συμβαίνουν, βρες κάποια πράγματα που έκανε ο παλιός ξέγνοιαστος εαυτός σου, πράγματα που θα σε βοηθήσουν να πεις ότι δεν έχουν αλλάξει όλα. Το δικαιούσαι!

4. Δεν είσαι πλούσιος; Δεν πειράζει. Αν τα οικονομικά ήταν τόσο καθοριστικά για το μεγάλωμα ενός παιδιού, θα έπρεπε να τεκνοποιούν μόνο οι σύγχρονοι Κροίσοι. Όπως θα διαπιστώσεις όταν περάσει λίγο ο καιρός και κοπάσει η καταιγίδα που λέγεται «νεογέννητο», υπάρχει λύση ακόμη και αν τα οικονομικά σου δεν περνούν τη φάση της απόλυτης ευημερίας.

5. Μίλα στη γυναίκα σου.
Μην διστάζεις να συζητήσεις τους φόβους σου μαζί της. Η αγωνία που βιώνεις δεν είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση, αφορά και τους δυο. Κάνε την να καταλάβει ότι νιώθεις παραγκωνισμένος, άκου τη γνώμη της και προσπαθήστε να βρείτε από κοινού τη λύση. Μέσα από την κουβέντα θα καταλάβεις και εσύ ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλάξει τα συναισθήματά της για εσένα, οι προτεραιότητές της είναι που έχουν τροποποιηθεί και οπωσδήποτε δεν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση. Η μπόρα θα περάσει και η οικογενειακή ευτυχία θα αποκατασταθεί. Είναι θέμα χρόνου.

days_with_my_father_01

6. Δες έναν ειδικό. Μην διστάζεις να μιλήσεις με κάποιον ειδικό ψυχολόγο για όσα σε βασανίζουν. Η κατάθλιψη που βιώνουν οι μπαμπάδες δεν είναι ταμπού. Οι περισσότεροι νέοι μπαμπάδες περνούν από αυτό το στάδιο και ο ειδικός ψυχολόγος θα σε κάνει να το καταλάβεις, δείχνοντάς σου ταυτόχρονα τους τρόπους να διαχειριστείς την κατάσταση αποτελεσματικά.

 

Πηγή: www.babyspace.gr/Article/dad-feelings-childbirth/224-1047.html

ifeelkid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας