ifeelkid

From the blog

baby_spider_by_kellerac-d41bkrk

Γιατί οι αράχνες πλέκουν ιστούς;

Η αράχνη είναι μικρή (από 1 χιλιοστό μέχρι 2 εκατοστά η μεγαλύτερη) και το σώμα της έχει συνήθως έντονο χρώμα. Δεν είναι έντομο καθώς έχει 8 πόδια. Πολλά είδη υφαίνουν έναν ιστό με κολλώδη ουσία που υπάρχει στους αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Οι ιστοί χρησιμοποιούνται ως παγίδα για τη σύλληψη εντόμων, ως φωλιά για τα αυγά και τα μικρά και ως καταφύγιο για τις ίδιες τις αράχνες.

Οι αράχνες έχουν έναν ειδικό αδένα στην κοιλιά τους, που φτιάχνει την κλωστή με την οποία υφαίνουν τους ιστούς τους ή που την χρησιμοποιούν για να μετακινούνται όπως οι ακροβάτες. Η αράχνη αρχικά κρέμεται από μία πρώτη κλωστή. Ύστερα στερεώνει κλωστές σε κλαδιά ή σε έναν τοίχο, σχεδιάζοντας κάτι σαν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου.

Έπειτα, με βάση το κέντρο, υφαίνει άλλες κλωστές σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους. Όταν η παγίδα είναι τέλεια, δεν έχει παρά να περιμένει το θύμα της. Όταν μια μύγα πιαστεί στον ιστό, προσπαθεί να βγει, αλλά όσο περισσότερο προσπαθεί τόσο μπλέκεται μέσα στις κλωστές. Όλη αυτή η πάλη κάνει τον ιστό να πάλλεται, ειδοποιώντας έτσι την αράχνη, η οποία πέφτει πάνω στο θύμα της, του χύνει δηλητήριο και το φυλακίζει, για να το καταβροχθίσει ευκολότερα.

 SONY DSC

 

Οι τέλειες μικρές αράχνες

Κάθε φθινόπωρο η θηλυκιά γεννά μερικές εκατοντάδες αυγά που έχουν κιτρινωπό χρώμα, τα τυλίγει με ένα κουκούλι και τα κρύβει σε απόκρυφα μέρη. Από τα αυγά βγαίνουν τέλειες μικρές αράχνες που αρχίζουν μόνες τους τη δική τους ζωή, χωρίς να έρθουν καθόλου σε επαφή με τους γονείς τους.

Η Ζωή της

Πώς πηδούν από δέντρο σε δέντρο;

Η αράχνη κινείται σαν σχοινοβάτης πάνω στη “γέφυρα” που έχει κατασκευάσει για να φτάσει στον προορισμό της. Υπάρχουν αράχνες που γαντζώνονται στα νήματά τους ή τυλίγονται μ’ αυτά και αφήνονται να τις μεταφέρει ο αέρας.

Οι ιστοί που υφαίνουν αποτελούνται από μια κολλώδη ουσία, μια πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται από τους νηματογόνους αδένες που υπάρχουν στην κοιλία της. Το νήμα στερεοποιείται όταν έρθει σ’ επαφή με τον αέρα και είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έχει μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή.

Με τη βοήθεια αυτού του μεταξωτού νήματος, το οποίο παράγεται σε εφτά διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται, οι αράχνες συλλαμβάνουν τη λεία τους, τυλίγουν τα αβγά τους και μετακινούνται από το ένα δέντρο στο άλλο.

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

 

2 comments

    1. σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. Θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας