ifeelkid

From the blog

grandparents-thumb-large

Γιατί είναι άσπρα τα μαλλιά του παππού;

Ρωτά η Αρετή από Ναύπλιο.

 

Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Η απόχρωση των μαλλιών μας καθορίζεται από την μελανίνη, μία χρωστική ουσία η οποία, ανάλογα με την ποσότητά της στα κύτταρα της τρίχας, καθορίζει το πόσο σκούρα θα είναι τα μαλλιά. Όταν λοιπόν, τα επίπεδα μελανίνης στην τρίχα ελαττωθούν, η τελευταία χάνει το χρώμα της και γίνεται γκρίζα ή, τελικά, άσπρη.

Η μελανίνη παράγεται από ορισμένα κύτταρα με σκοπό να μας προφυλάξει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Όσο περισσότερη έχουμε, τόσο πιο σκούρα είναι τα μαλλιά μας. Γιαυτό και τα μαλλιά μας έχουν τόσα πολλά και διαφορετικά χρώματα.

Καθώς τα χρόνια περνούν, στο σώμα μας γίνονται αλλαγές. Μια από αυτές είναι και ο περιορισμός της παραγωγής της μελανίνης. Εκεί γύρω στα 40, τα μαλλιά αρχίζουν να θαμπώνουν και να γκριζάρουν σιγά σιγά, έως ότου ασπρίσουν τελείως.

aspramalia

Πριν όμως φτάσουμε στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τα ασπρισμένα μαλλιά ισοδυναμούν με γηρατειά, βασικό είναι να θυμόμαστε ότι κάποιος άλλος παράγοντας αποφασίζει την ηλικία που παρατηρείται το φαινόμενο. Και το όνομα αυτού: κληρονομικότητα.

Με άλλα λόγια, τα πρώτα… «χιόνια στο καμπαναριό» δεν σχετίζονται με τη γοητεία, τη σοφία ή τη γήρανση, όπως αναρωτηθήκαμε στην αρχή, αλλά με τα γονίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην ηλικία στην οποία «γκρίζαραν» ή «άσπρισαν» οι γονείς ή οι παππούδες σας, είναι πιο πιθανό να αρχίσετε κι εσείς να παρατηρείτε τα μαλλιά σας να χάνουν το χρώμα τους. Δεν υπάρχει κανόνας, καθώς μέλη ορισμένων οικογενειών μπορεί να παρουσιάσουν το φαινόμενο από την εφηβεία τους, ενώ άλλοι μετά τα 40.

Κάποιοι άλλοι ασπρίζουν πολλοί νέοι για άλλους λόγους. Για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, που μπορεί να αποσυντονίσει το σύστημα ψεκασμού των μαλλιών! Κάποιες φορές, αυτό συμβαίνει χωρίς λόγο ή γιατί απλώς η παραγωγή μελανίνης σταμάτησε νωρίς!

μαλλια

 

 

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας