ifeelkid

From the blog

paidika_vivlia

Στη Χώρα των Βιβλιοφάγων – Βιβλιοπροτάσεις για την εβδομάδα 07-15 Οκτωβρίου

Βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν -οι σελίδες τους είναι ακόμα ζεστές! -, βιβλία με ξεχωριστές εικονογραφήσεις που δεν τις συναντάμε εύκολα, βιβλία με ήρωες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σαν κι αυτά που αντιμετωπίζουμε κι εμείς και βιβλία με φαντασία. Πολλή φαντασία φίλοι μου.

 

Η Θυμωμένη Μπετονιέρα – Δημήτρης Μπασλάμ

Eικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος

εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός

από  7 ετών

thimomeni-mpetoniera

Ο Δημήτρης Μπασλάμ είναι ένας εξαιρετικός μουσικός- πολύ πιθανό η μαμά κι ο μπαμπάς να τον γνωρίζουν από τη συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Επίσης ο Δημήτρης Μπασλάμ γράφει κάτι ιστορίες για τα παιδιά τόσο ωραία διαφορετικές που δε μπορείς παρά να τις βάλεις σε μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά σου. Δες τη «Θυμωμένη Μπετονιέρα». Η αρχή της ιστορίας ξεκινάει με τα εξής λόγια:  «Η χώρα που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, θάλασσα είχε γύρω της και μια παραλία. Είχε ακόμα ουρανό, σύννεφα σκονισμένα κι έξι πουλιά ολόιδια όλα συναχωμένα. Οι κάτοικοι της νόμιζαν πως ήταν μια χαρά και πάντοτε καμάρωναν πως τα’ χαν όλα πια! Την κίνηση, τ’ αμάξια, τα τραμ, τα λεωφορεία, το στρίμωγμα, τα κτίρια κι όλη τη φασαρία. Το σύνθημα τους ήταν: ΠΑΡΤΕ! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ! κι όλη μέρα έτρεχαν σα μύγες μες στη γυάλα». Επειδή έξυπνα παιδιά είστε μάλλον το καταλάβατε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά σε αυτή την ιστορία που θα σας θυμίσει τραγούδι με καταιγιστικό ρυθμό. Αν θέλετε να μάθετε τη συνέχεια βάλτε τη «Θυμωμένη Μπετονιέρα»  στη λίστα με αυτά που θέλετε να σας κάνουν δώρο. Και τι ζωντανή εικονογράφηση, πόσο καλά περιγράφει τι συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις μας όπου όλη μέρα τρέχουμε πανικόβλητοι να προλάβουμε ένα σωρό δουλειές.

 

365 Πιγκουίνοι, Jean- Luc Fromental, Joelle Jolivet, 

εκδ. Ηλίβατον,

από 5 ετών

365 Pigkouinoi

Αυτή είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη ιστορία που στην αρχή της θα σας φανεί λίγο παράξενη – «μα που το πηγαίνει;» θα σκέφτεστε ενώ ταυτόχρονα θα σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η πλούσια εικονογράφηση βουτηγμένη στο γαλάζιο και στο πορτοκαλί. Εσείς τι θα κάνατε αν κάθε μέρα ένας κούριερ έφερνε κι από ένα νέο πιγκουίνο στο σπίτι σας; Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο- το ξέρετε ότι οι πάγοι στην Ανταρκτική έχουν αρχίσει να λιώνουν κι ότι αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον πλανήτη μας; Πολλά στοιχεία σας έδωσα για την ιστορία, σειρά σας τώρα να τη ξεκοκαλίσετε.

 

Αυτό το ελάφι είναι δικό μου – Oliver Jeffers  

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Eκδ. Ίκαρος

από 4 ετών

ayto to elafi einai diko mou

Πολλές φορές συναντάμε ζωάκια που τα συμπαθούμε και μας αρέσουν τόσο πολύ που μας κάνει να σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα που σκεφτόμαστε και για τα αντικείμενα. Λέμε δηλαδή: «Το θέλω δικό μου. Είναι μόνο για εμένα». Μπορούν όμως τα ζώα να ανήκουν μόνο σε εμάς; Η απάντηση είναι λίγο δύσκολη- είναι αυτό που λέμε «και ναι και όχι». Το ίδιο συμβαίνει και με αυτή την ιστορία. Ο Γούιλι προσπαθεί να κάνει δικό του ένα ελάφι. Για την ακρίβεια προσπαθεί να το μετατρέψει σε κατοικίδιο ελάφι Διαβάζοντας αυτό το υπέροχο βιβλίο θα πάρετε μια καλή ιδέα γύρω από το τι μας ανήκει και τι όχι. Εκτός από την ιστορία ο γνωστός Ιρλανδός παραμυθάς Όλιβερ Τζέφερς υπογράφει και την ονειρική εικονογράφηση.

 

Αυτό δεν είναι το καπέλο μου - Jon Klassen 

Eκδόσεις Κόκκινο

Aπό 4 ετών

Ayto den einai to kapelo mou

Σαν μοσχοβολιστό κουλουράκι κρατάμε στα χέρια μας αυτό το ολοκαίνουριο μικρούτσικο αλλά τόσο γλυκούτσικο βιβλίο. Ήρωας εδώ είναι ένα μικροσκοπικό ψαράκι του βυθού που αποφασίζει να κλέψει το καπέλο ενός κοιμώμενου καρχαρία. Ευτυχώς που το μεγάλο ψάρι κοιμάται  «στα βαθιά» και δεν θα το πάρει είδηση. Ευτυχώς  που ο κάβουρας που είδε τι έκανε το ψαράκι δεν θα το πει σε κανέναν. Ευτυχώς που προλαβαίνει να κρυφτεί. Να ξέρετε πάντως ότι δεν θα μπορείτε να αποφασίσετε αν συμπαθείτε περισσότερο τον καρχαρία ή το ψαράκι.  Γιατί όπως θα έχετε ακούσει: κάθε έγκλημα έχει και την τιμωρία του.

 

Ένα δώρο για τον Τζελόλο – Βάσια Τζανακάρη  

Eικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Aπό 7 ετών

tzelolo megalo

Νιάου, νιάου βρε γατούλη…ζηλιαρογατούλη. Αυτός είναι ο Τζελόλο- ζηλιαρογατούλης και παραχαϊδεμένος (αφού ως γνωστόν οι παραχαϊδεμένοι συχνά γίνονται ζηλιάρηδες). Φανταστείτε λοιπόν πως του φαίνεται του Τζελόλο όταν στο σπίτι καταφθάνει ένα άλλο γατάκι, ο μικρός -και ταλαιπωρημένος- Πόβερο. «Πιφ, γατί του δρόμου» σκέφτεται ο Τζελόλο ενώ ετοιμάζει σχέδιο για να κατατροπώσει τον Πόβερο. Βέβαια, τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε. Ευτυχώς δηλαδή! Η εικονογράφηση είναι σκέτη μαγεία.

 

Γούινι το Αρκουδάκι- Ανακαλύπτω τη φύση/ «Ο κήπος του Λαγού» & «Ρω, ο εξερευνητής» Eκδόσεις Μεταίχμιο

από 3 ετών

 Vivliofagoi 3 Metaixmio Gouini

Μια καταπληκτική σειρά βιβλίων για τους… σπόρους της παρέας κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Θέμα της σειράς ο θαυμαστός κόσμος της φύσης, εκεί όπου ζει ο Γούινι το Αρκουδάκι μαζί με τους φίλους του από το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Σε κάθε βιβλίο η παραπάνω παρέα απαντάει και σε μια διαφορετική –από τις…αναρίθμητες- απορίες σας. Οι μεγάλες, έντονα χρωματιστές εικόνες βοηθάνε πολύ σε αυτό. Με τα δύο νέα βιβλία της σειράς θα μάθετε πως είναι να εξερευνάτε το δάσος και πως μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν ιδιαίτερο κήπο.

 

Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές –  Πάνος Χριστοδούλου 

Eικονογράφηση: Άννα Μαρία Παπαδημητρίου

Eκδόσεις Κέδρος

από 9 ετών

O NAVID DEN HRTHE

Θυμάστε που τώρα πρόσφατα σας λέγαμε στον ifeelkid – για τον Ναβίντ γι’ αυτό το ενδιαφέρον παιχνίδι στο διαδίκτυο; Πριν γίνει λοιπόν παιχνίδι στην οθόνη μας ο Ναβίντ πρωταγωνίστησε στο ομότιτλο βιβλίο. Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει κάτι πολύτιμο – ότι η ζωή είναι όμορφη και σωστή μόνο όταν αγαπάμε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι πραγματικά κι όχι για το χρώμα το δέρματος τους ούτε για τη χώρα που γεννήθηκαν. Η ιστορία πηγαίνει κάπως έτσι: στο σχολείο του Άλκη έρχεται ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι. Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του; Και, καλά, το σχολείο δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Δεν έχουν όμως όλα τα άλλα ωραία που έχουμε κι εδώ, όπως τηλεόραση, μπάλα, μπαμπάδες, ίντερνετ, παγωτά; Και, αν τα έχουν, γιατί έφυγε ο Ναβίντ;

 

Έχω για συμμαθητή ένα πειρατή – Αντώνης Παπαθεοδούλου

Eικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Eκδόσεις: Παπαδόπουλος

από 6 ετών

EXW_GIA_SIMMATHITI_ENA_PEIRATI

Ο Νίκος πηγαίνει στο σχολείο και του συμβαίνει κάτι περίεργο. Γνωρίζει ένα συμμαθητή, τον Μπελαμή ο οποίος είναι… πειρατής. «Αν είναι δυνατόν» θα σκέφτεστε, κι όμως! Ο Μπελαμής είναι παιδί μιας καλής οικογένειας πειρατών που όταν προσαράζουν σε ένα λιμάνι αποφασίζουν να στείλουν τον γιόκα τους σχολείο. Και μια και δύο ο Μπελαμής ξεκινάει με το γάντζο του για το σχολείο αλλά όπως ίσως έχετε παρατηρήσει κι εσείς όταν κάποιος είναι διαφορετικός από τους άλλους, πολλές φορές τα υπόλοιπα παιδιά τον πειράζουν. Στην ιστορία μας ο Νίκος αποφασίζει να τον κάνει φίλο του και να τον υπερασπίζεται στην υπόλοιπη τάξη. Από εδώ πρέπει να πιάσετε εσείς το νήμα της ιστορίας. Όσο για την εικονογράφο ένα σας λέω: έχει ζωγραφίσει και τον Πειρατή Περπερούα της Αλεξάνδρας Μπίζη.

 

Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο – Αλεξάνδρα Μήτσιαλη

Eικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Eκδόσεις Παπαδόπουλος

απο 6 ετών

Mitsiali_koukla_01

Τα μάτια της δε μπορείς ακριβώς να πεις τι χρώμα έχουν. Κι όταν μισανοίγει το στόμα της μοιάζει σα να θέλει να μας πει μυστικά. Είναι όμορφη και παράξενη και διαφορετική από τις υπόλοιπες κούκλες όπου όλα πάνω τους είναι τόσο τέλεια που φαντάζουν ψεύτικα. Είναι γιατί αυτή η κούκλα είναι όπως οι άνθρωποι που οι ζωές τους δεν είναι πάντα τέλειες. Κι η δική μας κούκλα το μαθαίνει αυτό μέσα από τρεις διαφορετικές ιδιοκτήτριες. Τα τρία διαφορετικά κοριτσάκια που για λίγο θα την κάνουν δική τους έχουν το κάθε ένα και το δικό του πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να κοιτάμε με αγάπη, ενδιαφέρον και συμπόνια τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί έτσι θέλουμε κι εμείς να μας κοιτάνε όταν κάτι δεν μας πηγαίνει καλά. Είναι τόσο γλυκιά αυτή η ιστορία που είμαστε σίγουροι ότι θα την σκέφτεστε για πολύ καιρό αφ’ ότου τη διαβάσετε.

 

Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο – Μάνος Κοντολέων

Eκδ. Ψυχογιός

από 7 ετών

KOKKINO KARAVAKI

Είναι Χριστούγεννα κι ο μικρός Μάνος είναι στεναχωρημένος. «Πως μπορεί κάποιος να είναι στενοχωρημένος τα Χριστούγεννα» αναρωτιέστε; «Αν η μαμά του περιμένει ένα νέο παιδάκι, μπορεί και να είναι στεναχωρημένος τα Χριστούγεννα» θα σας απαντούσε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Μάνος, αν μπορούσατε να μιλήσετε μεταξύ σας. Τα πράγματα θα αλλάξουν ξαφνικά και ραγδαία όταν την ημέρα της μεγάλης γιορτής ο Μάνος θα επισκεφτεί έναν καταυλισμό προσφύγων . Ένα χάρτινο καραβάκι με κόκκινα πανιά, ένα ποδήλατο και ο παππούς του- ο μεγάλος Μάνος- θα κάνουν το μικρό Μάνο να καταλάβει το εξής: όσο πιο μεγάλη αγάπη δίνεις τόσο πιο μεγάλη αγάπη παίρνεις. Το βιβλίο είναι βουτηγμένο στο κατακόκκινο χρώμα- το φαντάζεστε τι γιορτινό που είναι;

 

Γράφει και επιμελείται η Δήμητρα Τριανταφύλλου

ifeelkid team

www.ifeelkid.gr

Kids  radio online

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας