ifeelkid

From the blog

IMG_1103α

Ελιά – Το πιο σημαντικό δέντρο στο κόσμο

Μία μέρα, στις πρόσφατες διακοπές του Πάσχα, μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω με τον θείο μου να φυτέψω ελιές. Ξεκίνησα λοιπόν να ετοιμάζομαι για την όμορφη αυτή περιπέτεια…
Το πρωί σηκώθηκα με χαρά, ντύθηκα, έφαγα το πρωινό μου και φύγαμε για το χωράφι του θείου Χρήστου. Ο αδελφός μου και εγώ αφού μάθαμε για το πώς σκάβουμε το λάκκο και πώς φυτεύουμε την ελιά, ξεκινήσαμε τη διαδικασία.
Όταν φυτεύεις μια ελιά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία  (τσάπα, τσουγκράνα κ.α.)
Σκάβουμε πρώτα ένα λάκκο βάθους μισού μέτρου, ρίχνουμε λίγο φρέσκο χώμα, τοποθετούμε την ελίτσα προσέχοντας το φρέσκο κλωνάρι να κοιτάει τον βορά και  προσθέτουμε το υπόλοιπο χώμα μέσα στην τρύπα. Μετά πατάμε το χώμα για να το συμπιέσουμε και στο τέλος την ποτίζουμε.

IMG_1098
Η διαδικασία να φυτέψεις την ελιά ήταν σχετικά εύκολη, μα ήταν λίγο δύσκολο να γεμίσεις την τρύπα με χώμα. Ακόμη πιο δύσκολο όμως, ήταν να σκαφτεί ο λάκκος, μα ευτυχώς εμείς τον βρήκαμε έτοιμο.
Θα πρέπει να είχα τοποθετήσει καμία δεκαπενταριά όταν η μαμά  και ο μπαμπάς μας είπαν να φύγουμε. Και έτσι γυρίσαμε στο σπίτι κατάκοποι…!
Σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο, σκέφτομαι τι όμορφα που συνεργάστηκα με τον αδερφό μου σε αυτή την περιπέτεια. Επίσης σκέφτομαι τα πράγματα που έμαθα συζητώντας με τη μαμά, το μπαμπά και τον θείο μου εκείνη τη μέρα.
Το ξέρατε ότι τα κλαδιά , ο καρπός και το λάδι της ελιάς  έχουν συμβολικό χαρακτήρα σε διάφορες δραστηριότητες  της ζωής; Ο θείος Χρήστος μου είπε ότι η ελιά ευδοκιμεί σε χώρες που έχει ζέστη και ήλιο, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλγερία και άλλες. Επίσης θυμήθηκα ότι με αυτό το πολύτιμο δέντρο η Αθηνά στη μυθολογία νίκησε τον Ποσειδώνα!

IMG_1099

Επιμέλεια: Πηνελόπη Ρομπόρα

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας