ifeelkid

From the blog

ανθρωπινες σχεσεις

Οι 6 ανθρώπινες ανάγκες – Ασφάλεια

Οι 6 Ανθρώπινες Ανάγκες που εάν τις γνωρίζεις μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια εκπληκτική συντροφική σχέση!

Το άρθρο που ασχολείται με το θέμα των Ανθρώπινων Αναγκών θα ολοκληρωθεί τμηματικά ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε και να μελετάτε κάθε εβδομάδα αυτή τη σημαντική νέα γνώση που θα γίνει ουσιαστικό «εργαλείο» στη ζωή και στις σχέσεις σας!

Όλοι έχουμε βασικές ανάγκες (όχι απλά επιθυμίες) που μας ωθούν να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις στη ζωή μας αποφεύγοντας κάποιες άλλες.

Αν θέλετε να καταλάβετε πραγματικά τον εαυτό σας και τους άλλους, χρειάζεται να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις πράξεις, να μάθετε να «διαβάζετε δηλαδή πίσω από τις γραμμές». Ένα σπουδαίο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα αυτό το θέμα  είναι η γνώση των 6 Ανθρώπινων Αναγκών. Όταν μάθετε τι εκπροσωπεί και πως καλύπτεται η κάθε μία θα ξέρετε και γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι και κάνουν αυτά που κάνουν είτε πρόκειται για τον εαυτό σας, τον αγαπημένο σας ή το ίδιο το παιδί σας.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει τις ίδιες 6 ανάγκες είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ή για τον τελευταίο άστεγο στην άκρη της γης. Δεν έχει σημασία αν είστε άνδρας ή γυναίκα, επιτυχημένος ή όχι, δεν έχει σημασία σε ποια φυλή, ηλικία, θρησκεία, κόμμα, τάξη ή χρώμα ανήκετε. Όποιος κι αν είστε να θυμάστε ότι πίσω από τη «βιτρίνα» έχουμε όλοι κοινά στοιχεία και εκείνο που μοιάζει να μας διαφοροποιεί είναι οι διαφορετικοί τρόποι που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλοι, ακόμα και ο πιο ευτυχισμένος και επιτυχημένος άνθρωπος βρίσκει τρόπους κάλυψης των αναγκών του άλλες φορές δημιουργικά, όπως λέμε, δηλαδή καλούς τρόπους και άλλες φορές καταστροφικά.

Καλός και δημιουργικός τρόπος είναι να καλύπτουμε μια ανάγκη ώστε να είναι καλό για εμάς, καλό για τους άλλους και καλό για το ευρύτερο περιβάλλον μας. Καταστροφικός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τελικά σαμποτάρουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους και τελικά δεν είναι καλό και για τους άλλους γύρω μας. Ένα παράδειγμα καταστροφικής κάλυψης των αναγκών μας είναι ας πούμε το κάπνισμα, οι καταχρήσεις, η υπερβολική κατανάλωση τροφής, η επιθετικότητα και η βία, το κουτσομπολιό, η επικίνδυνη οδήγηση και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε και θα σας εκπλήξουν.

home-security-couple

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι 6 Ανθρώπινες Ανάγκες που μας ωθούν να είμαστε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε.

  • Ασφάλεια
  • Ανασφάλεια ή Ποικιλία
  • Σημαντικότητα
  • Αγάπη ή Σύνδεση
  • Ανάπτυξη ή Πρόοδος
  • Συμμετοχή, Φιλανθρωπία, Προσφορά

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναλύσω την πρώτη ανάγκη, αυτή της Ασφάλειας και στο τέλος θα σας προσκαλέσω να κάνετε ένα μικρό τεστ στον εαυτό σας αλλά και σε άλλους που σας ενδιαφέρει να καταλάβετε καλύτερα (παρατηρώντας τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις τους) ώστε να καταλάβετε πως καλύπτονται αυτές οι ανάγκες σε καθημερινή βάση. Η γνώση των 6 Ανθρώπινων Αναγκών θα καλυφθεί και στα επόμενα  άρθρα όπου θα είστε έτοιμοι να «χτίσετε» εποικοδομητικά τη σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους βασισμένοι σε καλή γνώση και κατανόηση των μυστικών της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς!

Η ανάγκη για Ασφάλεια, Σιγουριά και Άνεση

Η πρώτη ανάγκη είναι η ανάγκη να νιώθουμε Ασφαλείς, να αποφεύγουμε τον Πόνο και να αισθανόμαστε Άνετα στο περιβάλλον μας και στις σχέσεις μας.

Κάθε άνθρωπος προσπαθεί καθημερινά να ζει με το αίσθημα ότι είναι ασφαλής, κάποιοι αναζητούν να έχουν ένα «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους» ή να έχουν κάποιον να τους φροντίσει αν αρρωστήσουν. Το μικρό μωράκι μας, το παιδί, ο έφηβος, ο ενήλικος άνθρωπος αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες χρειάζονται σιγουριά και ασφάλεια για να προχωρήσουν στη ζωή. Το πώς «μεταφράζει» κάθε άνθρωπος την ανάγκη του για ασφάλεια όμως είναι τελείως διαφορετικό.

Για παράδειγμα, κάποιος χρειάζεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για να αισθάνεται ασφάλεια ενώ για κάποιον άλλον ασφάλεια σημαίνει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ κάθε μήνα! Επίσης οι νέοι γονείς γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά τους να έχουν ρουτίνα. Δεν καταλαβαίνουν ακριβώς γιατί, η απάντηση όμως είναι ότι με τη ρουτίνα, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια!

Παρόλο που κάποια αίσθηση Σιγουριάς είναι απαραίτητη σε όλους μας, το τι αποτελεί πραγματικά Ασφάλεια είναι για κάθε έναν από εμάς διαφορετικό.

Safety-Tips-for-Protecting-Our-Perpetually-Plugged-in-Kids

Κάποιες λέξεις / φράσεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα τι σημαίνει η συγκεκριμένη ανάγκη είναι: Άνεση, Σιγουριά, Σταθερότητα, να αισθάνεστε ότι πατάτε γερά τα πόδια σας στη γη, να μπορείτε να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και Προστασία.

Άσκηση για να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου αλλά και παρατηρώντας τον σύντροφό μου, τους συνεργάτες ή τα παιδιά μου

Αναρωτηθείτε τώρα. Τι ρόλο παίζει αυτή η ανάγκη στη δική σας ζωή; Στη ζωή του / της συντρόφου σας; Στις ζωές των παιδιών σας; Πως την αξιολογείτε με βαθμό σημαντικότητας σε κλίμακα 0-10 όπου 0 σημαίνει καθόλου σημαντική και 10 σημαίνει απόλυτα σημαντική; Και κυρίως τι κάνετε καθημερινά για να εξασφαλίσετε ότι καλύπτετε ικανοποιητικά αυτή τη βασική ανάγκη; Καταγράψτε κάθε επιλογή, σκέψη, συμπεριφορά και πράξη που κάνετε κάθε ημέρα για να καλύψετε την ανάγκη σας για Ασφάλεια. Κάντε μια προσπάθεια κατανόησης αντίστοιχων τρόπων που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας για να καταλάβετε καλύτερα τι αποζητούν και με ποιους τρόπους φροντίζουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους.

 

Μάρεα Λαουτάρη – Δεληγιάννη

Life & Relationship Coach

RMT Certified, USA

www.marealaoutari.com

 

ifeelkid team

www.ifeelkid.gr

kids radio online

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας